Het Tweede Straatje van Vermeer

Als deelnemer van het programma “De Nieuwe Vermeer” heb ik in de categorie “Het tweede straatje” dit papieren kunstwerk gemaakt. Het is een interpretatie van hoe het schilderij er ooit uit zou moeten hebben gezien, omdat het schilderij waarschijnlijk niet meer bestaat. Met dit kunstwerk heb ik het gehaald tot in de finale. Helaas heb ik niet gewonnen. Ik was met dit werk te zien in de tweede uitzending van “De Nieuwe Vermeer”. Als je het terug wilt zien dan kan dat bij NPO start. Hieronder kun je nog wat gedetailleerde foto’s van het werk bekijken.

Dit Tweede Straatje van Vermeer is gemaakt van gekleurd papier en karton. Het schilderij heeft diepte waardoor het een diorama-achtig effect heeft. Het tweede huis van links heeft de bijnaam ‘De drie Valcken’ (zie gevelsteen) en is het huis van Athonij Gerritsz en Gertruijt van der Wiel, de zus van Vermeer. De dienstbode kijkt de straat in. Een hond komt aangelopen. Iets meer aan de rechterkant staat een jongedame die haar sjaal dichtknoopt. Is dit een scene waarin een vrouw haar geliefde weer gaat ontmoeten of vertrekt ze gewoon van huis? Dit is door de aanschouwer zelf in te vullen.

De kunstvorm die ik heb toegepast is papierkunst bestaand uit modellen. Het heeft wat weg van maquettebouw, maar dan van papier. De modellen heb ik geïllustreerd op de computer en daarna uitgesneden. Vervolgens heb ik alles in elkaar gelijmd. De meest gebruikte materialen zijn vellen gekleurd papier en karton. Niets is geverfd. De bakstenen zijn erin gegraveerd met een lasersnijder.